“As vrea sa deschid un cabinet veterinar la mine in sat si as dori sa stiu daca as putea face acest lucru cu fonduri europene.”

O simpla cautare pe internet a sintagmei “cabinet veterinar la tara” conduce la numeroase rezultate care, in fapt, sunt intrebari pe care diverse persoane le adreseaza pe forumuri de discutii sau site-uri de specialitate. Concluzia este ca exista un interes destul de mare pentru a afla daca exista fonduri nerambursabile pentru acest tip de afacere in mediul rural.

Pe de alta parte, in foarte multe localitati din mediul rural, chiar si in cele cu traditii in cresterea animalelor, serviciile veterinare sunt slab dezvoltate si in foarte multe cazuri chiar inexistente. Din cauza lipsei de personal calificat si a dotarilor precare, unele din aceste activitati sunt realizate de locuitori fara pregatire profesionala adecvata, fapt care prezinta un risc ridicat pentru animale.

Surse de finantare nerambursabila

Prin intermediul submasurii 6.2– Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone ruraledin cadrul PNDR 2014-2020, se pot obtine finantari, pe baza unui plan de afaceri in domeniul sanitar-veterinar de pana la 70.000 de Euro, 100% nerambursabil.

De asemenea, acest tip de afacere poate fi finantat si prin intermediul Grupurilor de Actiune Locala (GAL) existente – organizatii constituite prin parteneriat public-privat la nivelul unor microregiuni, cu scopul de a identifica  şi  implementa o strategie de dezvoltare locală, de a lua decizii privind alocarea resurselor financiare şi de a le administra, pentru a asigura dezvoltarea durabilă a teritoriului pe care îl reprezintă. In prezent, in Romania exista 163 de GAL-uri, infiintate prin intermediul programului LEADER.

Cei care sunt interesati de obtinerea de finantari nerambursabile pentru deschiderea unui cabinet veterinar in mediul rural pot sa se adreseze fie unui consultant de specialitate, fie Oficiului Judetean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ale carui date de contact se pot gasi la adresa de internet http://portal.afir.info/informatii_institutionale_structuri_teritoriale_oficii_judetene, fie Grupului de Actiune Locala (GAL) pe teritoriul caruia este inclusa localitatea. Lista GAL-urilor din Romania poate fi consultata pe site-ul RNDR (Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala), la adresa http://www.rndr.ro/RNDR/111/Baz%C4%83%20de%20Date%20GAL-URI.

Autolaborator veterinar – exemplu de buna practica

Un exemplu de buna practica in domeniul obtinerii unei finatari nerambursabile pentru servicii veterinare poate fi proiectul dezvoltat de un tanar hunedorean care acum prospera din exploatarea unui autolaborator veterinar.

Proiectul cu titlul “Crearea serviciilor de insamantare artificiala si toaletaj ale animalelor de ferma in comuna Teliucu Inferior si zonele limitrofe”, judetul Hunedoara, a obtinut o finatare nerambursabila in valoare de 121159 lei, prin intermediul masurii 312 – “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi” din cadrul PNDR 2007-2013.

Tanarul beneficiar al proiectului, fost absolvent al unei scoli sanitare, a infiintat, prin fonduri nerambursabile, unicul laborator mobil de insamantari artificiale si tratament veterinar din judetul Hunedoara.

Proiectul a constat, in principal, in achizitionarea unui autolaborator dotat cu instrumente care permit efectuarea de servicii de insamantare si toaletaj in sistem ambulatoriu, la domiciliul proprietarului de animale si la fermele din zona.

Autolaboratorul a fost echipat cu corpuri de mobilier, podea din lemn cu strat impotriva alunecarii, masini electrice de tuns, detectoare de sarcina, instrumentar pentru examinarea animalelor.

Dupa implementarea proiectului, activitatea beneficiarului s-a extins prin efectuarea de insamantari artificiale si la alte tipuri de animale, precum si a altor servicii veterinare si de toaletare.

INTOCMIT

UDREA CONSTANTIN

Formator curs de competente antreprenoriale