Cofetar

Nr. CursLocatiePerioadaDurata
1.TurtIulie - Noiembrie 2014360 ore
2.Satu MareDecembrie 2014 - Februarie 2015360 ore

 

Un cofetar prepară în laborator sau în unităţile industrializate, produse de patiserie cofetărie în vederea comercializării. Astfel, munca unui cofetar este de a face dulciuri, produse de patiserie, prăjituri şi alte produse de cofetărie.

Activitatea propriu-zisă constă în:

  • recepţionează materiile prime şi auxiliare;
  • depozitează marfa recepţionată
  • dozează materiile prime în funcţie de reţetele folosite;
  • execută prelucrarea primară a materiilor prime;
  • prepară semipreparatele de cofetărie – patiserie, după care se trece la umplerea şi
  • asamblarea produselor de patiserie-cofetărie
  • finiseaza, glaseaza şi decoreaza produsele.

Cofetarul acceptă, verifică şi depozitează ingredientele pentru prepararea dulciurilor şi calculează consumul acestora în funcţie de gramaj. El face aluaturi, mixturi, cozonaci şi creme, îngheţată, produse semifinite şi finite de cofetărie, proiectează şi execută produse de cofetărie mai elaborate, sau vinde dulciuri clienţilor. De asemenea, verifică şi calitatea produselor şi prelevează eşantioane pentru analiza de laborator. El depozitează, prezintă şi asigură prepararea şi păstrarea produselor în condiţii igienice. Se ocupă în principal cu prepararea produselor de cofetărie, realizarea decoraţiunilor pentru produsele de cofetărie, ambalarea şi pregătirea pentru comercializare a produselor, exploatarea echipamentelor pentru copt şi răcit, precum şi cu asigurarea aprovizionării cu materii prime şi produse alimentare, manipularea, conservarea şi depozitarea materialelor şi produselor alimentare.

Competente dobandite:

  • Integrarea progreselor tehnologice și tendințelor de dezvoltare din domeniul industriei alimentare în activitatea profesională
  • Organizarea eficientă a activității profesionale
  • Întocmirea documentelor specifice domeniului industriei alimentare
  • Aplicarea tehnologiilor relevante domeniului , în condițiile protejării sănătății proprii, celor din jur și a securizării mediului înconjurător
  • Aplicarea normelor de igienă și de siguranță a Alimentelor
  • Asigurarea calității proceselor și produselor specifice domeniului
  • Respectarea cadrului legal și normativ-reglator de referință în procesul de realizare a atribuțiilor ocupaționale
  • Comunicarea în diverse circumstanțe de raport cu membrii echipei de lucru, superiorii și alte persoane de referință, în limbaj profesional specific domeniului industrie alimentară
  • Acționarea în baza cerințelor și valorilor profesionale în vederea asigurării rezultatelor optime la locul de muncă