Mure, zmeure, coacăze, afine, căpșuni, toate sunt extrem de căutate, sunt scumpe și îți pot aduce un profit incredibil. Nu ai nevoie de mai mult de o jumătate de hectar de teren agricol pe care să le cultivi atent, iar potențialul lor de venit este uriaș. Este una dintre cele mai banale dar eficace idei de afaceri in mediul rural.

Cultivarea fructelor de padure este o afacere foarte profitabila, iar cei care se ocupa deja cu aceasta se lauda cu venituri si recolte mari. Cum nu sunt multi cei care cultiva fructe de padure, poate fi afacerea perfecta pentru cei interesati.

De exemplu, un singur hectar cultivat cu mure poate sa aduca un profit de 50.000 de euro, iar cheltuielile pentru demararea si intretinerea plantatiei nu sunt foarte mari. Pentru initierea unei astfel de culturi este nevoie de o investitie de 10.000 de euro la hectar. Pentru inceput nu este nevoie de mult teren, deci poti incepe cu doua-trei hectare. Timpul de asteptare al productiei este de aproximativ patru ani, dar merita asteptarea.

Mure, zmeura, coacaze si afine sunt toate cunoscute ca plante salbatice. Cresc spontan in zone colinare, pe terenuri acide si racoroase, la o inaltime ce poate atinge 600 de metri deasupra nivelului marii, in cazul murelor si o mie de metri in cazul afinelor.
Toate aceste fructe mici pot insa creste si in gradina ta si garanteaza un venit foarte bun.
In privinta afinelor lucrurile stau si mai bine. Comercializate la un pret minim de en-gros de 4 euro pe kilogram (la export), afinele genereaza incasari anuale de 100.000 -120.000 de euro la hectar.
La zmeura se poate obtine un profit de 16.000 de euro din anul al doilea, in urmatorul productia fiind mai mare.
Daca sunt produse in cantitati mici, fructele de padure pot fi vandute direct consumatorului final, restaurantelor si barurilor care le utilizeaza pentru a produce sucuri proaspete.
Pentru producatorii mai mari de sucuri sau alte preparate folosite in medicina, se recomanda culturi mai intinse. Frunzele si chiar ramurile anuale sunt folosite in tratamentele naturiste.

Ingrijirile de care au nevoie arbustii fructiferi?
In fiecare an trebuie sa li se asigure ingrasaminte naturale si, pentru a evita atacul parazitilor animali si vegetali, terenul trebuie curatat cel putin de doua ori pe an. In rest, o persoana care lucreaza part time, pe un teren de 3.000 mp, este in masura sa aiba singura grija de 500 de plante de afin, tot atatea plante de coacaz, 200 de zmeura si 300 de mure.
Pentru achizitionarea lor, trebuie prevazuta o investitie modica. In ceea ce priveste recolta, primele fructe (intre trei si opt kilograme de fiecare planta) se pot culege la circa trei ani de la sadirea plantelor.

Fructele de padure, un izvor de ingrediente benefice organismului
Vara este sezonul fructelor de padure: cu o oferta variata, soiurile aromate ne atrag datorita gustului proaspat pe care il pastreaza si in sucuri si compoturi. In plus, micile fructe delicioase contine nenumarate ingrediente valoroase. Majoritatea persoanelor le asociaza cu vara – culorile vii si gustul proaspat, dulce acrisor. Pe langa gustul deosebit, fructele de padure au un continut inalt de vitamine, minerale si fibre care ajuta tranzitul intestinal. Totodata, fructele de padure contin nenumarate substante vegetale secundare, cum ar fi flavonoidele si antocianii, care au efecte antivirale, antioxidante, anti-inflamatoare si de reglare a tensiunii.
In comert sunt disponibile mai multe sortimente de fructe sub denumirea generala de fructe de padure – desi incorect botanic, insa in acord cu traditia si intelegerea consumatorilor. Caracteristicile sunt ceea ce le aseamana: mici, rotunde, relativ moi si bineinteles comestibile.

Fructe de padure
1. Capsuni

  • Continut sanatos: Vitamina C, flavonoide, acid salicilic, taninuri, calciu, potasiu, fier
  • Actiune: Benefic impotriva diareii, regleaza metabolismul, benefic impotriva reumatismului si a gutei
  • Perioada de recolta: Din mai pana in iulie

2. Zmeura

  • Continut sanatos: Vitamina C, A, rutin, biotina, potasiu, magneziu, Fier, acid elagic
  • Actiune: Antipiretic, purifica sangele, benefic in formarea oaselor, benefic impotriva catarului intestinal
  • Perioada de recolta: Din mai pana in august

3. Agrise

  • Continut sanatos: Vitamina C, siliciu, acid citric, calciu, potasiu, magneziu, Pectina
  • Actiune: Digestiv, diuretic, tonic pentru par si unghii
  • Perioada de recolta: Din iulie pana in august

4. Coacaze

  • Continut sanatos:Vitamina C, calciu, Potasiu, fier, fosfor, Acid citric, Pectina
  • Actiune: Impotriva reumatismului si a gutei, detoxifiant, antibacterian, consolideaza sistemului imunitar, diuretic
  • Perioada de recolta: Din mai pana in iulie

5.Afine

  • Continut sanatos:Vitamina C, betacaroten, fier, Potasiu, sodiu, Acid citric, pectina, quercetin, antocian
  • Actiune: Antiinflamator, formeaza sange, benefic impotriva diareii, a durerilor, a durerilor de stomac si a afectiunilor vezicii urinare
  • Perioada de recolta:Din iunie pana in august

6.Merisor

  • Continut sanatos: Vitaminele C, A, betacaroten, fier, magneziu, potasiu, sodiu, arbutin, flavonoide, pectina
  • Actiune: Digestiv, reduce colesterolul, benefic impotriva diareii, a infectiilor tractului urinar, a gutei si reumatismului, antiviral, impotriva bacteriilor si a agentilor fungicizi
  • Perioada de recolta: Septembrie

7.Mure

  • Continut sanatos: Fier, Calciu, acid elagic
  • Actiune: Detoxifiant, anti-cancerigen, scade tensiunea arteriala
  • Perioada de recolta: Din mai pana in iulie

8. Soc

  • Continut sanatos: Antocian, flavonoide, uleiuri eterice, taninuri
  • Actiune: Efect de protectie impotriva bolilor sistemului cardiovascular, a articulatiilor, a ochilor, a pielii si rinichilor, tonic in cazuri de boli febrile, reumatism si guta
  • Perioada de recolta: Iunie

9. Macese

  • Continut sanatos: Vitamina C, pectina
  • Actiune: Antioxidant, stimuleaza sistemul imunitar, digestiv, antiinflamator
  • Perioada de recolta: Din septembrie pana in octombrie

10. Fructele de scorus

  • Continut sanatos: Vitamina C, A, Pectina, taninuri, sorbit
  • Actiune: Tonic pentru stomac si intestine, antioxidant, digestiv, anti-inflamator
  • Perioada de recolta: Din august pana in octombrie

11. Catina

  • Continut sanatos: Quercetin, mult mai bogat in vitamina C decat fructele citrice
  • Actiune: Imbogateste diferite produse cu vitamina C, uz farmaceutic in tratarea arsurilor de piele (inclusiv a arsurilor solare)
  • Perioada de recolta: Din august pana in octombrie